Onze aanpak
Opgewekte aanpak
Wat is er nodig om tot een CO2-neutrale zorginstelling te komen? Onze Zorg is Opgewekt ontwikkelde een unieke aanpak waar diverse zaken hierbij een rol spelen, bijvoorbeeld het financiële plaatje, duurzame technieken en draagvlak binnen de organisatie. We hebben een complete verduurzamingsaanpak met 5 stappen ontwikkeld om tot een CO2-neutrale zorginstelling te komen.
Afhankelijk van waar jullie staan in het verduurzamingsproces en jullie wensen hierin, kan elke stap afzonderlijk worden doorlopen. Wij kunnen de verduurzamingspartner zijn gedurende de hele verduurzamingsreis, of betrokken zijn bij een of meerdere stappen.
Nulmeting
Hoe duurzaam zijn de locaties nu? En wat levert de verduurzaming op? Pre-scans, gesprekken met betrokken personen en locatie analyses geven inzicht in de verduurzamingsopgave en subsidiemogelijkheden. Het resultaat van de nulmeting is een rapport conform informatieplicht (EML) en een concreet energie bespaar- en opwekplan. Dit plan is tevens de basis om tot besluitvorming te komen.
Advies & besluitvorming
Hoe krijgen we draagvlak en commitment voor verduurzaming binnen de organisatie? We stellen een duurzaamheidsambitie vast met een routekaart die aansluit op het bestaande beleid. We creëren draagvlak binnen de organisatie. Na deze stap is iedereen binnen de zorginstelling op de hoogte van de verduurzamingsambitie en is het besluit genomen om een haalbaarheidsplan te maken.
Duurzaam financieel plan
Hoe komen we tot een logische set aan duurzame maatregelen die financieel haalbaar zijn? In deze stap stellen we de verduurzamingsroute, een gedetailleerd plan van aanpak en een businesscase op, afgestemd op het Integraal Huisvestingsplan (IHP). Onderdelen van dit plan zijn onder andere een dekkingsplan, financiering, subsidie(s), vergunningen, risico’s en de exploitatievorm gedurende de looptijd van de duurzame ingrepen. Het resultaat van deze stap is een financieel haalbaar uitvoeringsplan om CO2-neutrale locaties te realiseren.
Regie, realisatie en bewustmaking
Hoe zorgen we ervoor dat de uitvoering binnen de gestelde kwaliteit, planning en budget gerealiseerd wordt? We zorgen voor een complete uitvoering van de duurzame oplossingen die passen bij jullie zorginstelling, zoals zonnepanelen, ledverlichting, ventilatiesystemen, warmte-en koudeopslag (WKO) of innovatieve oplossingen voor aardgasreductie. We verzorgen hiervoor wat nodig is, waaronder de engineering, calculatie, planning, technische regie, aanbesteding, startkeuring, veiligheid, oplevering en nazorg.
Verduurzamen is niet alleen een kwestie van geld en techniek. Duurzaam gedrag is net zo, zo niet belangrijker. Met ons bewustmakingsprogramma nemen we cliënten en medewerkers op passende wijze mee in de wereld van duurzaamheid. Altijd vanuit het uitgangspunt dat duurzaamheid kansen biedt en je zelf bepaalt wat je wilt en kunt doen. We doen dit bijvoorbeeld door een evenement met interactieve spellen, praktische spullen, duurzame tips of trainingen & workshops op locatie.
Beheer & Service
Hoe zorgen we dat alle installaties goed blijven draaien? Na realisatie van de duurzame maatregelen is het belangrijk dat de installatie doet wat het moet doen. We monitoren de werking van de geïnstalleerde duurzame oplossingen. We inspecteren en verlenen storingsservice waar nodig. Bijvoorbeeld door reiniging van zonnepanelen of het controleren van aansluitingen. Het resultaat zijn goed gemonitorde en onderhouden systemen gedurende de looptijd.
Download hier de flyer over onze aanpak