Abrona aan de slag voor duurzaamheid


Op 10 oktober 2018 tekenden 132 organisaties, waaronder Abrona, de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’. Vanaf dat moment kwamen de plannen op tafel en in 2019 startten Abrona en Onze Zorg is Opgewekt het verduurzamingstraject met zo’n 3000 zonnepanelen op verschillende locaties. Nu, twee jaar verder, zijn er al 12 locaties verduurzaamd door middel van het aanbrengen van zonnepanelen en ledverlichting. Ledverlichting bespaart ongeveer de helft in energie ten opzichte van conventionele verlichting en gaat daarnaast een stuk langer mee. Maar hoe ga je te werk bij het verduurzamen van locaties? Wat komt er allemaal bij kijken wanneer je zonnepanelen gaat plaatsen en wat heeft dat te maken met luchtballonnen?

99 luftballons  

Voordat we kijken naar hoe we te werk gaan, is het belangrijk om te weten waarom we zonnepanelen plaatsen. Wat wekken ze eigenlijk op aan duurzame energie? In totaal is er bij Abrona al ruim 1 megawattpiek (MWp) aan zonnepanelen aangebracht. De hoeveelheid Wattpiek is de hoeveelheid vermogen die de zonnepanelen opwekken in een laboratoriumsituatie. De zon schijnt echter niet altijd op volle kracht en omdat er ook wat energie verloren gaat, rekenen we ongeveer 0,85 kWh energie per wattpiek (Wp). Bij Abrona wekken we nu ongeveer 886.000 kWh per jaar op met groene energie van de zon!  

Wat betekenen bovenstaande cijfers dan in duurzame besparingen? Bij het opwekken van de energie die je normaal via ‘grijze stoom’ zou krijgen komt CO2 in de lucht. In plaats daarvan wekt Abrona stroom op via de zon en bespaart daarmee zo’n 407.560 kilo CO2 per jaar! Je zou 16.000 volwassen eiken nodig hebben om dat weer uit de lucht op te nemen, daar kun je bijna 50 voetbalvelden mee vullen. Mocht dit nog niet genoeg tot de verbeelding spreken, hebben we voor je berekend hoeveel 4-persoonse luchtballonnen je zou kunnen vullen met deze hoeveelheid CO2 en dat zijn er, niet schrikken, 67! Met de hoeveelheid CO2 die Abrona bespaart door haar zonnepanelen zouden we dus 67 luchtballonnen kunnen vullen… per jaar!  

Zonnepanelen op je dak in 10 stappen 

Samen met Abrona hebben we een flinke stap gezet richting een toekomstwaardige wereld door het verminderen van haar CO2 uitstoot. Zoals belooft lichten we ook toe hoe we te werk gaan bij het plaatsen van zonnepanelen. Maarten en Mark-Jan, onze projectleiders, geven een overzichtelijk stappenplan: 

Stap 1. Kijk naar de geschiktheid van het dak.

Kijk hierbij naar de ligging ten opzichte van de zon. Hoe draait deze over het dak? Zijn er eventuele obstakels die voor schaduw kunnen zorgen? 

Stap 2. Maak op basis van bovenstaande gegevens een ontwerp waarmee het hoogst mogelijke rendement gegenereerd kan worden. 

Nu je weet hoe de zon zich langs het dak verplaatst kun je bepalen welke opstelling het best past. Zo kun je bijvoorbeeld een oost-west opstelling hebben bij een platter dak. Hierbij heb je gedurende de dag een constantere hoeveelheid energie die je opwekt. De zon gaat namelijk eerst langs de panelen gericht op het oosten en daarna langs de panelen gericht op het westen.  

Van zonnepanelen naar luchtballonnen
Oost-west opstelling.

Het is ook mogelijk om een zuid-opstelling te doen. Hierbij kun je wel minder zonnepanelen op je dak leggen, omdat ze wat uit elkaar moeten staan om te voorkomen dat ze in elkaars schaduw liggen. Bij een zuid-opstelling heb je in de middag een energiepiek en de rest van de dag wat minder opwek van de zon.  

Ten slotte zijn panelen uiteraard ook mogelijk op een schuin dak: 

Van zonnepanelen naar luchtballonnen
Panelen op een schuin dak bij een locatie van Abrona.

Het kan dus zijn dat bepaalde delen van het dak niet gebruikt worden omdat het schaduwpercentage op dit gedeelte zo hoog is dat het rendement te laag wordt. 

Stap 3. Kijk naar het bouwkundige aspect van het dak.

Hoe staat het met de dakbedekking? Wanneer deze aan vervanging toe is adviseren wij deze altijd eerst te laten vervangen voordat zonnepanelen op het dak komen.  

Stap 4. Laat een constructeur berekenen of het dak sterk genoeg is.

De zonnepanelen die wij gebruiken wegen ongeveer 21 kg. Zoals je hierboven ziet komen er best wat zonnepanelen op zo’n dak te liggen. Het is daarom belangrijk om te berekenen of het dak deze extra last wel kan dragen. Dit laten we controleren door een externe constructeur. 

Stap 5. Kijk naar de capaciteit van de aansluiting en de verdeelkasten.

Is het aantal zonnepanelen afgestemd op het verbruik van de aansluiting? Kijk daarbij ook naar de capaciteit van de verdeelkasten, deze moeten de hoeveelheid energie ook aankunnen.  

Stap 6. Maak een overzichtelijk werkdocument.

Wanneer bovenstaande stappen zijn uitgewerkt zetten we dit in een overzichtelijk werkdocument. Deze moet goed te begrijpen zijn voor de opdrachtgever en de monteurs. 

Stap 7. De complete installatie wordt geïnstalleerd.

Aan de hand van het werkdocument kunnen we aan de slag om de installatie daadwerkelijk te installeren. 

Stap 8. Laat de installatie goedkeuren.

Voordat de installatie daadwerkelijk in gebruik kan gaan dient deze eerst goedgekeurd te worden door een onafhankelijke keuringsinstantie. Wij laten installaties op Scope12 niveau checken. 

Stap 9. Installatie in gebruik nemen.

Wanneer de installatie door de onafhankelijke keuringsinstantie veilig wordt verklaard en eventuele restpunten zijn opgelost, kan de installatie aangezet worden. 

Stap 10. Monitor de energie opwek.

Koppel de installatie aan een online portal zodat je deze kan monitoren. Zo kun je de opwerk live bijhouden.    

Stap 11. Bruto productie meter en subsidie

Indien de locatie gebruik maakt van een SDE-subsidie zorgen we ervoor dat het meetbedrijf een bruto-productiemeter installeert. We melden de installatie vervolgens aan bij CertiQ en RVO zodat de gebruiker de aangevraagde subsidie kan ontvangen. 

Als je deze stappen volgt, ga je van zonnepanelen naar luchtballonnen vol met CO2 en help je mee om een toekomstwaardige wereld te realiseren!

 

Wil jij ook aan de slag maar weet je niet wat bij jou mogelijk is aan technische realisatie of subsidies?
Neem gerust contact met ons op!  

Meer nieuws

‘Verduurzaming is niet alleen een verplichting naar onze cliënten, het is een opdracht voor de hele maatschappij’

door Evelyne Haas

Wim Kos is sinds 2006 bestuursvoorzitter bij ASVZ en zet zich ook in voor de verduurzaming op energiegebied van de...

‘Zonder het gezamenlijke enthousiasme hadden we nu nooit 10.000 zonnepanelen’

door Slim Opgewekt

Vanuit intrinsieke motivatie werkt ASVZ hard aan eigen verduurzaming Sinds 2018 werkt ASVZ aan haar verduurzaming samen met Onze Zorg...

Bespaar op kosten en CO2

door Slim Opgewekt

Partner in duurzaamheid, Triodos, plaatste een mooi artikel met tips om duurzaam te bezuinigen in de zorg. Duurzaamheid leidt tot...

Bewuster leven = duurzamer leven

door Slim Opgewekt

“Ik ben geen goeroe, maar lever wel mijn bijdrage” De natuur spreekt en de mensheid luistert niet, dat vind ik...

Blokken stapelen voor de natuur

door Slim Opgewekt

Afgelopen zomer klopten de effecten van klimaatverandering bij Nederlanders letterlijk aan de deur: in Limburg liepen door overstromingen hele straten...

Buzz en de Corona-maatregelen

door Slim Opgewekt

Voor veel mensen in de zorg is dit een zware tijd. Het is extra hard werken voor alle medewerkers en...

Dag van de Duurzaamheid vieren bij Abrona

door Slim Opgewekt

Cliënten en medewerkers van Abrona vieren vandaag de Dag van de Duurzaamheid bij ‘t Lichtpunt en Brediushof in samenwerking met...

De nieuwe salderingsregeling

door Rob Wieggers

De wijziging van de salderingsregeling is veelvuldig onderwerp in de gesprekken die onze initiatiefnemers voeren met bestuurders van scholen, sportverenigingen...

Dumava

De nieuwe subsidie voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed: DUMAVA

door Rob Wieggers

Nieuws rond de DUMAVA-subsidie: de definitieve regeling voor Duurzaam Maatschappelijk VAstgoed is bekend! De regeling is bedoeld om (bestaande) maatschappelijke...

De routekaart naar CO2-reductie binnen de zorg

door Evelyne Haas

Binnen de zorg staat verduurzaming zeker op de agenda. De meeste zorginstellingen tekenden daarom graag de Green Deal. Maar de...

De Wattsons nemen je mee!

door Slim Opgewekt

Duurzame proefjes met de Wattsons Het zijn gekke tijden voor iedereen, maar vooral ook even voor alle ouders die ineens...

De week van de marketing

door Majken Nilsson

Het is eindelijk zover: de week van de duurzaamheid! We keken er al weken naar uit om eens goed te...

Benieuwd naar onze duurzame oplossingen?