Vanuit intrinsieke motivatie werkt ASVZ hard aan eigen verduurzaming
Sinds 2018 werkt ASVZ aan haar verduurzaming samen met Onze Zorg is Opgewekt. Een proces dat voor beide partijen veel inzichten heeft opgeleverd. Leren en verder ontwikkelen staan hierbij centraal. Wibaut Nouwens is Adviseur Huisvesting bij ASVZ. Hij leidt een nieuwe fase van de verduurzaming in goede banen.
Wat hem opvalt aan het hele proces, is dat het tijd kost om de business case goed helder te krijgen: “We rekenen nu door wat het – naast de positieve impact op het milieu – tot dusver aan kosten en baten onderaan de streep oplevert. Uiteindelijk moeten onze projecten namelijk wel ten goede komen aan de zorg. Die verantwoordelijkheid heb je als maatschappelijke organisatie gewoon. De grootste winst van de samenwerking is dat we zonder het enthousiasme zowel intern als van OZIO, nu nooit 10.000 zonnepanelen op onze daken hadden gehad. Plus de benodigde subsidies hiervoor. Je moet op een bepaald moment concrete stappen zetten en dat hebben we samen met Onze Zorg is Opgewekt gedaan.”
Helder en gedetailleerd voortraject
Nouwens vult aan: “Lastiger is dat er – zoals bij ieder groot bouwproject – altijd onverwachte kosten of obstakels op het pad komen. Dat proberen we in deze fase te ondervangen door vooraf veel scherper te stellen wat er nodig is en wat kan. Ook voor Onze Zorg is Opgewekt is dat een wat andere aanpak. Juist door op voorhand alle technische details zoveel mogelijk helder te hebben, ben je namelijk langer bezig in het voortraject. Het voordeel is dat je vervolgens beter en nog gestructureerder kan realiseren. Al zijn onverwachte obstakels nooit helemaal uit te sluiten op deze schaal.”
Voor Nouwens is duurzaamheid een absolute must: “ASVZ is echt intrinsiek gemotiveerd om te verduurzamen en je ziet ook dat we daar steeds verder in komen. We hebben een werkgroep Duurzame Bedrijfsvoering opgericht en daar zitten allerlei disciplines in; van facilitair, logistiek, financiën, informatisering, huisvesting tot een cliëntopleider met veel kennis van milieu en veiligheid. Juist de diversiteit van die groep is enorm belangrijk. Dit is een uitdaging die je veel breder moet trekken dan vastgoed. Ikzelf mag deze groep voorzitten en dat is ontzettend leuk om te doen.
Betrokken organisatie en cliënten
Dit jaar werken we verder aan een breed gedragen visie op duurzame bedrijfsvoering. Mooi dat we dit doen in combinatie met concrete stappen. Zo blijft het niet alleen bij een idee, maar zijn we ook werkelijk aan de slag. Iets waarvan we merken dat onze cliënten en de ouders dat ook enorm aanjagen en ondersteunen. Zo betrekken we de hele organisatie en haar cliënten bij het proces.”
Over de verduurzaming
In 2016 startte bij ASVZ de verduurzaming. Onze Zorg is Opgewekt (onderdeel van Slim Opgewekt) voorzag de locaties Merwebolder en Prisma te Sliedrecht, Wielewaal in Rotterdam, Vincentius in Udenhout en Lingebolder te Leerdam van in totaal bijna 9000 zonnepanelen (onder andere op een parkeeroverkapping) en op veel plekken ook duurzame ledverlichting. Dat brengt het totaal van ASVZ op 10.000 panelen. Verder werd op alle locaties een bewustmakingsprogramma uitgerold. Niet alleen op nieuwe locaties wordt de toepassing van PV, LED en andere duurzame maatregelen in het ontwerp meegenomen, ook voor bestaande groot- en kleinverbruiklocaties wordt onderzocht welke verduurzaming mogelijk is. Tot dusver is er ongeveer drie miljoen kWh duurzaam opgewekt; dat is een CO2-besparing van bijna 2 miljoen. Voor datzelfde resultaat had ASVZ bijna 85.000 bomen moeten planten.