Binnen de zorg staat verduurzaming zeker op de agenda. De meeste zorginstellingen tekenden daarom graag de Green Deal. Maar de huidige financiële complexiteit van zorginstellingen kan verduurzaming van het vastgoed behoorlijk uitdagen, omdat de materie immers vrij complex kan ogen.
Gelukkig blijkt uit landelijke berekeningen dat de CO2-emissie doelstelling (voor 2030 -minimaal 49% reductie), wel kan worden gerealiseerd. Er zijn namelijk voldoende mogelijkheden om de CO2-emissie in de zorg vergaand te reduceren. En wel zodanig dat de kwaliteit van het zorgproces en de daarmee samenhangende continuïteit van de energievoorziening als belangrijke randvoorwaarden meegenomen zijn.
De beoogde doelstelling is echt haalbaar als het gebruik van duurzaam opgewekte hernieuwbare (elektrische) energie in de besparingen wordt betrokken. En dan blijft het alleen nog een kwestie van realiseren…
Sectorale routekaart naar CO2-reductie
Als vervolg op de Green Deal deelname kunnen zorginstellingen een individuele care-routekaart opstellen naar de beoogde CO2-reductie doelstelling. Dus met 6 stappen kun je het zorgvastgoed indelen en classificeren. Klinkt gemakkelijk, maar toch is het vaak lastig om dit vorm te geven, er moet immers duidelijkheid zijn over de vastgoedportefeuille. Want: waar begin je? En: wat is het budget?
In de zorg mogen de innovatieve oplossingen de kwaliteit van zorg niet in de weg staan. Dat doen de bewezen technieken ook niet. Met besparen, opwekken en bewustmaking ervaart Onze Zorg is Opgewekt dat we zorginstellingen kunnen helpen om grote stappen in CO2-reductie te bewerkstelligen en hierdoor ook extra geld voor de zorg overhouden.
Lees hier meer over de Green Deal.
Kom ook naar de bijeenkomst over de routekaart, lees hier meer.
Meer weten?
Onze Zorg is Opgewekt verduurzaamt zorginstellingen met een totaalaanpak. Van advies, realisatie met techniek, bewustmaking tot aan beheer, zijn wij het aanspreekpunt. Hiermee garanderen we dat afspraken worden nagekomen en bouwen we aan een langetermijnrelatie. Ons doel: meer duurzame energie realiseren, de energielasten verlagen en daarmee geld vrijmaken voor de zorg zelf. Bovendien betrekken we medewerkers, clienten en vrijwilligers bij de verduurzaming middels ons onderscheidende bewustmakingsprogramma. Dankzij deze aanpak heeft de instelling één aanspreekpunt voor al hun vragen.