21 november 2019 - Ricardo te Beest

Beste controllers,

In onze opgewekte pogingen om maatschappelijk vastgoed te verduurzamen merken wij van Slim Opgewekt dat aanstaande klanten (en dan met name hun controllers) moeite hebben met de verantwoording van de investering op duurzame maatregelen en da’s op zich best bijzonder (en vaak bijna frustrerend), maar dat vinden we niet zo erg want daar halen we energie uit, en dus vroegen wij ons af hoe dat nu komt, uitkomst; het rendement past kennelijk onvoldoende in bestaande modellen!

Kijk, dat we moeten verduurzamen snappen we persoonlijk, organisatorisch en politiek nu inmiddels wel. Maar we hebben ook gewoon ons werk te doen en als je dan controller bent, dan heb je best een uitdaging. Als bedrijf/instelling meten we alles af aan de mate waarin we geldstromen kunnen verantwoorden en vinden het duurzame resultaat lastig in geld uit te drukken. Kilo’s CO2-besparing kunnen we immers nog niet verantwoorden in bestaande budgetmodellen en jaarrekeningen en dat is nou eenmaal wat in de taakomschrijving van de controller staat.

Je wilt je werk goed doen, verantwoordelijkheid nemen, lastige discussies met je bestuur uit de weg gaan, geen trammelant met je accountant of RvT en een beetje ‘bij je leest/on topic’ blijven. De methodiek om je CO2 uitstoot in harde euro’s, dollars, yuan, of voor mij part bitcoins uit te drukken bestaat nog niet en past dit resultaat niet in je modellen. We moeten dus kennelijk een term bedenken om er een doelstelling op los te kunnen laten en verslag over te kunnen uitbrengen. Want als het resultaat in een term past, kun je akkoord geven en verantwoorden.

Dus gingen wij bij Slim Opgewekt op zoek naar de meest logische term! Probeer ons even te volgen…

De besparing in euro’s die je realiseert met (gratis adviesje van Slim Opgewekt, geen dank), ledverlichting en besparing op je energierekening door gebruik van zonnepanelen herinvesteer je in plaats van deze in bestaande parameters te verantwoorden. Je koopt er bijvoorbeeld energiebesparende radiatorknoppen en gevel-, dak-, vloerisolatie voor. Dan heb je wel een volgende uitdaging, want de besparing die je hiermee realiseert, moet je ergens verantwoorden. Oplossing: herinvesteren in besparende duurzame maatregelen! Verwacht resultaat: besparing.

Op deze manier hoef je dus nooit meer je akkoord te geven op een investering, maar op een besparing, da’s vast een stuk makkelijker. En dan moet je het nog ergens opnemen in je verslaglegging. Wij stellen voor om dat te doen onder het kopje: ‘Duurzaam Vliegwielvermogen’.

Dus naast solvabiliteit, liquiditeit, rentabiliteit en weerstandsvermogen, hebben we vanaf vandaag het duurzaam vliegwielvermogen! Wij denken nog even na over een conversietabel: kilo CO2 naar euro, daar komen we nog op terug als we eruit zijn. Succes alvast, we helpen je graag met de eerste stap op weg naar rendement. Kom een bakkie koffie drinken, dan vertellen we je er meer over.


 

Definitie: Vliegwielvermogen (het, mv: ~s, Afkorting: VWV) Het deel van het eigen vermogen dat als revolverende investering wordt ingezet voor het realiseren van in bestaande modellen lastig kwalificeerbare winst op een toekomstwaardige wereld en maatschappelijk verantwoordelijkheid.
Ook wel: Circulair duurzaamheidsvermogen
Note: Het ontbreken van voldoende eigen vliegwielvermogen is nooit een valide reden om niet te verduurzamen.
In voorkomende gevallen biedt vreemd vliegwielvermogen hier uitkomst.


 

Duurzaam vliegwielvermogen als term voor verslaglegging

Meer nieuws

‘Verduurzaming is niet alleen een verplichting naar onze cliënten, het is een opdracht voor de hele maatschappij’

door Evelyne Haas

Wim Kos is sinds 2006 bestuursvoorzitter bij ASVZ en zet zich ook in voor de verduurzaming op energiegebied van de...

‘Zonder het gezamenlijke enthousiasme hadden we nu nooit 10.000 zonnepanelen’

door Slim Opgewekt

Vanuit intrinsieke motivatie werkt ASVZ hard aan eigen verduurzaming Sinds 2018 werkt ASVZ aan haar verduurzaming samen met Onze Zorg...

Bespaar op kosten en CO2

door Slim Opgewekt

Partner in duurzaamheid, Triodos, plaatste een mooi artikel met tips om duurzaam te bezuinigen in de zorg. Duurzaamheid leidt tot...

Bewuster leven = duurzamer leven

door Slim Opgewekt

“Ik ben geen goeroe, maar lever wel mijn bijdrage” De natuur spreekt en de mensheid luistert niet, dat vind ik...

Blokken stapelen voor de natuur

door Slim Opgewekt

Afgelopen zomer klopten de effecten van klimaatverandering bij Nederlanders letterlijk aan de deur: in Limburg liepen door overstromingen hele straten...

Buzz en de Corona-maatregelen

door Slim Opgewekt

Voor veel mensen in de zorg is dit een zware tijd. Het is extra hard werken voor alle medewerkers en...

Dag van de Duurzaamheid vieren bij Abrona

door Slim Opgewekt

Cliënten en medewerkers van Abrona vieren vandaag de Dag van de Duurzaamheid bij ‘t Lichtpunt en Brediushof in samenwerking met...

De nieuwe salderingsregeling

door Rob Wieggers

De wijziging van de salderingsregeling is veelvuldig onderwerp in de gesprekken die onze initiatiefnemers voeren met bestuurders van scholen, sportverenigingen...

Dumava

De nieuwe subsidie voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed: DUMAVA

door Rob Wieggers

Nieuws rond de DUMAVA-subsidie: de definitieve regeling voor Duurzaam Maatschappelijk VAstgoed is bekend! De regeling is bedoeld om (bestaande) maatschappelijke...

De routekaart naar CO2-reductie binnen de zorg

door Evelyne Haas

Binnen de zorg staat verduurzaming zeker op de agenda. De meeste zorginstellingen tekenden daarom graag de Green Deal. Maar de...

De Wattsons nemen je mee!

door Slim Opgewekt

Duurzame proefjes met de Wattsons Het zijn gekke tijden voor iedereen, maar vooral ook even voor alle ouders die ineens...

De week van de marketing

door Majken Nilsson

Het is eindelijk zover: de week van de duurzaamheid! We keken er al weken naar uit om eens goed te...

Benieuwd naar onze duurzame oplossingen?