Cliënten en medewerkers van Abrona vieren vandaag de Dag van de Duurzaamheid bij ‘t Lichtpunt en Brediushof in samenwerking met Onze Zorg is Opgewekt. Er waren diverse activiteiten met duurzaamheid als thema. Zo konden bezoekers zelf plastic recyclen en energie opwekken door te fietsen of te dansen. Ook kon er muziek worden gemaakt met een zogenaamd zonne-instrument: een muziekinstrument op zonne-energie. Mascotte Buzz van Onze Zorg is Opgewekt was ook weer aanwezig om mee op de foto te gaan en er werd genoten van de duurzame hapjes.

Waarom dit duurzame feestje?

Abrona heeft in maart de Greendeal ‘op weg naar een duurzame zorg’ getekend en daarmee gezegd dat ze op verschillende aspecten wil verduurzamen. Diverse locaties kregen bijvoorbeeld al zonnepanelen en bestaande verlichting zal in fases worden vervangen door ledverlichting. Maar verduurzamen gebeurt niet alleen door technische maatregelen toe te passen. Ook een verandering van het gedrag van zowel medewerkers als cliënten draagt bij aan een betere wereld. Daarom zijn we vandaag gestart met het Duurzame Bewustmakingsprogramma.

Ambassadeur van de Duurzaamheid

Nico Oosterink, bewoner en ambassadeur van de Duurzaamheid voor Abrona helpt graag mee op een dag als vandaag. Hij legt geinteresseerde en nieuwsgierige bezoekers uit hoe je een wormenhotel kunt maken: “Er hangt een goede sfeer en de mensen zijn enthousiast en nieuwsgierig. Zelf probeer ik er ook alles aan te doen om duurzaam te zijn. Ik scheid mijn afval goed en douche veel korter bijvoorbeeld.”

Duurzaam in actie

Sommige bezoekers kozen ervoor meteen in actie te komen en gingen op pad met afvalprikkers. Verbaasd om wat ze hadden gevonden kwamen ze met een zak vol trots terug. De afvalprikkers kunnen ze ook als groep lenen om vaker afval te rapen. Ook konden ze zich inschrijven voor een van de workshops over afval, energie en voedsel die op locatie worden gegeven. Nick Vermeulen, bewoner en ook ambassadeur van de Duurzaamheid voor Abrona helpt vandaag ook mee. Hij geeft aan dat verduurzamen op de groepen zelf meer tijd kost. “Bewoners moeten wennen en even schakelen om de dingen anders te doen. Soms wil ik er wel eens wat van zeggen, maar dat kan de begeleiding beter doen. Daarom is het belangrijk dat zij goed weten hoe je duurzamer kunt zijn.”

Medewerkers konden vandaag al wat meer inzicht krijgen in hun eigen gedrag en kunnen zich vanaf vandaag ook opgeven voor de training Verborgen Impact. Tijdens deze training leer je meer over de impact van jouw keuzes op onze aarde; de impact die je niet zo snel ziet of verwacht, maar wel je wel echt duurzame stappen kunt maken als je je gedrag aanpast. Zo kunnen de medewerkers van Abrona ook beter helpen als cliënten graag meer met duurzaamheid willen doen.

 

Meer lezen over de verduurzaming van Abrona, klik hier!

Meer nieuws

‘Verduurzaming is niet alleen een verplichting naar onze cliënten, het is een opdracht voor de hele maatschappij’

door Evelyne Haas

Wim Kos is sinds 2006 bestuursvoorzitter bij ASVZ en zet zich ook in voor de verduurzaming op energiegebied van de...

‘Zonder het gezamenlijke enthousiasme hadden we nu nooit 10.000 zonnepanelen’

door Slim Opgewekt

Vanuit intrinsieke motivatie werkt ASVZ hard aan eigen verduurzaming Sinds 2018 werkt ASVZ aan haar verduurzaming samen met Onze Zorg...

Bespaar op kosten en CO2

door Slim Opgewekt

Partner in duurzaamheid, Triodos, plaatste een mooi artikel met tips om duurzaam te bezuinigen in de zorg. Duurzaamheid leidt tot...

Bewuster leven = duurzamer leven

door Slim Opgewekt

“Ik ben geen goeroe, maar lever wel mijn bijdrage” De natuur spreekt en de mensheid luistert niet, dat vind ik...

Blokken stapelen voor de natuur

door Slim Opgewekt

Afgelopen zomer klopten de effecten van klimaatverandering bij Nederlanders letterlijk aan de deur: in Limburg liepen door overstromingen hele straten...

Buzz en de Corona-maatregelen

door Slim Opgewekt

Voor veel mensen in de zorg is dit een zware tijd. Het is extra hard werken voor alle medewerkers en...

De nieuwe salderingsregeling

door Rob Wieggers

De wijziging van de salderingsregeling is veelvuldig onderwerp in de gesprekken die onze initiatiefnemers voeren met bestuurders van scholen, sportverenigingen...

Dumava

De nieuwe subsidie voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed: DUMAVA

door Rob Wieggers

Nieuws rond de DUMAVA-subsidie: de definitieve regeling voor Duurzaam Maatschappelijk VAstgoed is bekend! De regeling is bedoeld om (bestaande) maatschappelijke...

De routekaart naar CO2-reductie binnen de zorg

door Evelyne Haas

Binnen de zorg staat verduurzaming zeker op de agenda. De meeste zorginstellingen tekenden daarom graag de Green Deal. Maar de...

De Wattsons nemen je mee!

door Slim Opgewekt

Duurzame proefjes met de Wattsons Het zijn gekke tijden voor iedereen, maar vooral ook even voor alle ouders die ineens...

De week van de marketing

door Majken Nilsson

Het is eindelijk zover: de week van de duurzaamheid! We keken er al weken naar uit om eens goed te...

Duurzaam genieten van muziek in de natuur

door Slim Opgewekt

Al een aantal jaren ga ik met veel plezier naar diverse festivals. Waarvan één in het bijzonder, niet alleen omdat...

Benieuwd naar onze duurzame oplossingen?