Cliënten en medewerkers van Abrona vieren vandaag de Dag van de Duurzaamheid bij ‘t Lichtpunt en Brediushof in samenwerking met Onze Zorg is Opgewekt. Er waren diverse activiteiten met duurzaamheid als thema. Zo konden bezoekers zelf plastic recyclen en energie opwekken door te fietsen of te dansen. Ook kon er muziek worden gemaakt met een zogenaamd zonne-instrument: een muziekinstrument op zonne-energie. Mascotte Buzz van Onze Zorg is Opgewekt was ook weer aanwezig om mee op de foto te gaan en er werd genoten van de duurzame hapjes.

Waarom dit duurzame feestje?

Abrona heeft in maart de Greendeal ‘op weg naar een duurzame zorg’ getekend en daarmee gezegd dat ze op verschillende aspecten wil verduurzamen. Diverse locaties kregen bijvoorbeeld al zonnepanelen en bestaande verlichting zal in fases worden vervangen door ledverlichting. Maar verduurzamen gebeurt niet alleen door technische maatregelen toe te passen. Ook een verandering van het gedrag van zowel medewerkers als cliënten draagt bij aan een betere wereld. Daarom zijn we vandaag gestart met het Duurzame Bewustmakingsprogramma.

Ambassadeur van de Duurzaamheid

Nico Oosterink, bewoner en ambassadeur van de Duurzaamheid voor Abrona helpt graag mee op een dag als vandaag. Hij legt geinteresseerde en nieuwsgierige bezoekers uit hoe je een wormenhotel kunt maken: “Er hangt een goede sfeer en de mensen zijn enthousiast en nieuwsgierig. Zelf probeer ik er ook alles aan te doen om duurzaam te zijn. Ik scheid mijn afval goed en douche veel korter bijvoorbeeld.”

Duurzaam in actie

Sommige bezoekers kozen ervoor meteen in actie te komen en gingen op pad met afvalprikkers. Verbaasd om wat ze hadden gevonden kwamen ze met een zak vol trots terug. De afvalprikkers kunnen ze ook als groep lenen om vaker afval te rapen. Ook konden ze zich inschrijven voor een van de workshops over afval, energie en voedsel die op locatie worden gegeven. Nick Vermeulen, bewoner en ook ambassadeur van de Duurzaamheid voor Abrona helpt vandaag ook mee. Hij geeft aan dat verduurzamen op de groepen zelf meer tijd kost. “Bewoners moeten wennen en even schakelen om de dingen anders te doen. Soms wil ik er wel eens wat van zeggen, maar dat kan de begeleiding beter doen. Daarom is het belangrijk dat zij goed weten hoe je duurzamer kunt zijn.”

Medewerkers konden vandaag al wat meer inzicht krijgen in hun eigen gedrag en kunnen zich vanaf vandaag ook opgeven voor de training Verborgen Impact. Tijdens deze training leer je meer over de impact van jouw keuzes op onze aarde; de impact die je niet zo snel ziet of verwacht, maar wel je wel echt duurzame stappen kunt maken als je je gedrag aanpast. Zo kunnen de medewerkers van Abrona ook beter helpen als cliënten graag meer met duurzaamheid willen doen.

 

Meer lezen over de verduurzaming van Abrona, klik hier!

Meer nieuws

Bespaar op kosten en CO2

door Marit Unck

Partner in duurzaamheid, Triodos, plaatste een mooi artikel met tips om duurzaam te bezuinigen in de zorg. Duurzaamheid leidt tot...

Bewuster leven = duurzamer leven

door Slim Opgewekt

“Ik ben geen goeroe, maar lever wel mijn bijdrage” De natuur spreekt en de mensheid luistert niet, dat vind ik...

De nieuwe salderingsregeling

door Rob Wieggers

De wijziging van de salderingsregeling is veelvuldig onderwerp in de gesprekken die onze initiatiefnemers voeren met bestuurders van scholen, sportverenigingen...

De routekaart naar CO2-reductie binnen de zorg

door Evelyne Haas

Binnen de zorg staat verduurzaming zeker op de agenda. De meeste zorginstellingen tekenden daarom graag de Green Deal. Maar de...

De Wattsons nemen je mee!

door Marit Unck

Duurzame proefjes met de Wattsons Het zijn gekke tijden voor iedereen, maar vooral ook even voor alle ouders die ineens...

Duurzaam genieten van muziek in de natuur

door Chin-Lien Chao

Al een aantal jaren ga ik met veel plezier naar diverse festivals. Waarvan één in het bijzonder, niet alleen omdat...

Duurzaam vliegwielvermogen

door Ricardo te Beest

Beste controllers, In onze opgewekte pogingen om maatschappelijk vastgoed te verduurzamen merken wij van Slim Opgewekt dat aanstaande klanten (en...

Duurzaamheid steeds hoger op de zorgagenda

door Slim Opgewekt

Dit blog is eerder gepubliceerd op SKIPR: klik hier Integraal beleid wel noodzaak om succes te boeken Wie het nieuws...

Eerste zonnepanelen op het dak voor zorginstelling Abrona

door Laura Witlox

Huis ter Heide – Zorgorganisatie Abrona plaatste vandaag de eerste van de 462 zonnepanelen op het dak van het grootste gebouw in...

Het uitvoeren van projecten bij Slim Opgewekt

door Mark-Jan Donkelaar

‘Oprechtheid en eerlijkheid als basis’ Projectuitvoering is bij ons niet alleen realisatie, maar ook het bij elkaar brengen van partijen....

Hilde van Dijk verlaat Slim Opgewekt

door Slim Opgewekt

Arnhem – Met ingang van februari 2020 maakt medeoprichter van Slim Opgewekt, Hilde van Dijk bekend dat zij Slim Opgewekt...

Hoe interieurverzorging duurzaam kan

door Annetta Wattimena

Sinds ik als interieurverzorgster bij Slim Opgewekt (verduurzaming van maatschappelijk vastgoed in de breedste zin red.) werk, ben ik ook...

Benieuwd naar onze duurzame oplossingen?