Cliënten en medewerkers van Abrona vieren vandaag de Dag van de Duurzaamheid bij ‘t Lichtpunt en Brediushof in samenwerking met Onze Zorg is Opgewekt. Er waren diverse activiteiten met duurzaamheid als thema. Zo konden bezoekers zelf plastic recyclen en energie opwekken door te fietsen of te dansen. Ook kon er muziek worden gemaakt met een zogenaamd zonne-instrument: een muziekinstrument op zonne-energie. Mascotte Buzz van Onze Zorg is Opgewekt was ook weer aanwezig om mee op de foto te gaan en er werd genoten van de duurzame hapjes.
Waarom dit duurzame feestje?
Abrona heeft in maart de Greendeal ‘op weg naar een duurzame zorg’ getekend en daarmee gezegd dat ze op verschillende aspecten wil verduurzamen. Diverse locaties kregen bijvoorbeeld al zonnepanelen en bestaande verlichting zal in fases worden vervangen door ledverlichting. Maar verduurzamen gebeurt niet alleen door technische maatregelen toe te passen. Ook een verandering van het gedrag van zowel medewerkers als cliënten draagt bij aan een betere wereld. Daarom zijn we vandaag gestart met het Duurzame Bewustmakingsprogramma.
Ambassadeur van de Duurzaamheid
Nico Oosterink, bewoner en ambassadeur van de Duurzaamheid voor Abrona helpt graag mee op een dag als vandaag. Hij legt geinteresseerde en nieuwsgierige bezoekers uit hoe je een wormenhotel kunt maken: “Er hangt een goede sfeer en de mensen zijn enthousiast en nieuwsgierig. Zelf probeer ik er ook alles aan te doen om duurzaam te zijn. Ik scheid mijn afval goed en douche veel korter bijvoorbeeld.”
Duurzaam in actie
Sommige bezoekers kozen ervoor meteen in actie te komen en gingen op pad met afvalprikkers. Verbaasd om wat ze hadden gevonden kwamen ze met een zak vol trots terug. De afvalprikkers kunnen ze ook als groep lenen om vaker afval te rapen. Ook konden ze zich inschrijven voor een van de workshops over afval, energie en voedsel die op locatie worden gegeven. Nick Vermeulen, bewoner en ook ambassadeur van de Duurzaamheid voor Abrona helpt vandaag ook mee. Hij geeft aan dat verduurzamen op de groepen zelf meer tijd kost. “Bewoners moeten wennen en even schakelen om de dingen anders te doen. Soms wil ik er wel eens wat van zeggen, maar dat kan de begeleiding beter doen. Daarom is het belangrijk dat zij goed weten hoe je duurzamer kunt zijn.”
Medewerkers konden vandaag al wat meer inzicht krijgen in hun eigen gedrag en kunnen zich vanaf vandaag ook opgeven voor de training Verborgen Impact. Tijdens deze training leer je meer over de impact van jouw keuzes op onze aarde; de impact die je niet zo snel ziet of verwacht, maar wel je wel echt duurzame stappen kunt maken als je je gedrag aanpast. Zo kunnen de medewerkers van Abrona ook beter helpen als cliënten graag meer met duurzaamheid willen doen.
Meer lezen over de verduurzaming van Abrona, klik hier!