Vraag vóór oktober 2019 uw SDE+ subsidie aan!
Het politiek-maatschappelijke landschap is doorlopend in beweging. Slim Opgewekt volgt de ontwikkelingen op de voet. Per 1 januari 2020 wordt de huidige SDE+ subsidie vervangen door de SDE++ subsidie. Een +-verschil, maar de impact voor de subsidieaanvrager is groot. De situatie voor verduurzamen met zonnepanelen wordt minder gunstig. In dit blog lichten we de wijzigingen van deze subsidie toe en roepen we maatschappelijke instellingen op die willen verduurzamen om nog te profiteren van de gunstige SDE+ subsidie voor zonnepanelen.
SDE+ subsidie wat is dat?
Met de SDE+ subsidie heeft de overheid als doel de productie van duurzaam opgewekte energie te stimuleren. De SDE+ is een exploitatiesubsidie. Duurzaam opgewekte instellingen ontvangen over een periode van 16 jaar subsidie voor de opgewekte Kilowatturen.
Wat verandert er? Van SDE+ naar SDE++ per 1 januari 2020
Vanaf 2020 wordt de SDE+ verbreed, onder de noemer Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++). De regeling SDE++ blijft een exploitatiesubsidie, maar er zijn drie significante verschillen:
1) De subsidieaanvragen worden beoordeeld op vermeden of opgeslagen CO2 in plaats van een vaste vergoeding op basis van inschrijving.
2) Het beschikbare subsidiebudget wordt verdeeld over meer duurzame technieken. Zo worden onder andere waterstofproductie en CO2-afvang en –opslag ook gesubsidieerd. Dit betekent dat meer instellingen een beroep zullen doen op het subsidiefonds, waardoor de kans op toekenning lager wordt.
3) De trend voor minder subsidie voor verduurzaming zet door. Dit betekent dat de poule voor betrokkenen (dus niet meer enkel aanvragen voor zonnepalen) groter wordt; en de totale pot met geld wordt minder.
Kortom: dit betekent dat de transitie van SDE+ naar SDE++ minder kansrijk wordt voor maatschappelijke instellingen. Het is nog niet te laat! U kunt tot oktober 2019 uw aanvraag insturen voor de laatste SDE+ subsidieronde.
Grootverbruik aansluiting en mee in de laatste ronde van de SDE+ subsidie in de huidige vorm
Slim Opgewekt werkt graag met u samen aan verduurzaming van uw vastgoed: van subsidieaanvraag, tot realisatie en (installatie-)begeleiding. Uniek aan Slim Opgewekt is dat we inspirerende bewustmakingsprogramma’s aanbieden voor verschillende doelgroepen, zoals leerlingen (PO en VO) en leerkrachten, maar ook cliënten (per cliëntgroep op maat afgestemd) en hun verzorgenden.
Kleinverbruik aansluiting?
De salderingsregeling voor kleinverbruik aansluitingen wijzigt per 2023. Meer weten hierover? Klik hier voor de blog van Slim Opgewekt oprichter Rob Wieggers.
Bent u geïnteresseerd in een gesprek over wat SDE+ voor u kan betekenen?
We komen graag vrijblijvend bij u langs, neem hier contact op.
Gebruikte bron: https://www.pbl.nl/sde