“Ik ben geen goeroe, maar lever wel mijn bijdrage”

De natuur spreekt en de mensheid luistert niet, dat vind ik jammer. Ik denk dat de meeste 30+ plussers wel inzien dat de natuur in een rap tempo is veranderd. Vaak staan we er niet bij stil, totdat we bijvoorbeeld met onze kinderen iets ondernemen wat wij zelf als kind vroeger deden. Als voorbeeld merk je dan dat de winters anders zijn, sneeuw blijft niet meer zo lang liggen, winterse warmte “records” worden bruut verbroken en sleetje rijden kan nog maar 1 dag (als je geluk hebt). Weet je nog dat je met oud en nieuw vuurwerk ging afsteken en thuiskwam met zulke koude vingers dat je dacht dat ze eraf zouden vallen? De laatste jaren is het meer regel dan uitzondering dat het eind maart nog sneeuwt! Ook staat onze flora eerder in de bloei en vallen de bladeren eerder van de bomen. Ik ga niet eens beginnen over alle wereldwijde natuurrampen die we, helaas te vaak, op televisie zien. Want dat is te ver van ons bed, toch?!

Moeder Natuur

Nu ben ik geen goeroe of heilige in duurzamer leven en ik verkondig zeker niet de waarheid in pacht te hebben. Ik denk wel dat wij, door bewuster te leven, met z’n allen een bijdrage kunnen leveren aan de zorg en liefde die ‘De Aarde’ en ‘Moeder Natuur’ verdient. Want stel je voor; je bent ziek, zwak en misselijk en je bestrijdt de griep in je lichaam met alle middelen die je hebt. Je wilt namelijk niet ziek zijn en je wilt dat je lichaam in de beste staat is. Het kan twee kanten opgaan; of je lichaam overwint de griep óf de griep overwint je lichaam. Stel je dan nu eens voor dat de mensheid de griep is en de aarde het lichaam.

Duurzame plannen uitvoeren

Om duurzaamheid écht en tastbaar te maken moeten de ideeën, filosofieën en plannen wel uitgevoerd worden. Hier kom ik om de hoek kijken. In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor de aansturing van ons technische team (E-team) en bereid ik de led-projecten voor. Samen met het E-Team zorg ik ervoor dat de ideologieën gerealiseerd worden. Wij plaatsen ledverlichting bij scholen, sportclubs en zorginstellingen, zodat er bespaard kan worden op het energieverbruik en minder CO2 de natuur ingaat. Ook plaatsen wij de EduCube en we hangen de energieschermen op bij onze klanten. Met behulp van deze middelen sta je dagelijks in contact met duurzaamheid. Door onze aanwezigheid op locatie heb ik veel contact met bijvoorbeeld leerkrachten, begeleiders, cliënten, beheerders, directieleden, schoolkinderen en vrijwilligers. Met veel plezier en overtuiging ga ik graag in gesprek en informeer/spar ik over duurzaamheid en wat je zelf kunt doen om je steentje bij te dragen.

Bewustmaking als stap 1

Werken bij Slim Opgewekt heeft mij geholpen om; bewust te raken van mijn acties, de consequenties te zien, alternatieven te bieden, alternatieven te zoeken en gewoontes te veranderen. Voor mij is bewustmaking de 1e stap naar het veranderen van je gewoontes. Als geen ander weet ik hoe moeilijk het is om gewoontes te doorbreken en graag praat ik hierover met mijn vrienden, familie en collega’s. Net zoals de diversiteit aan collega’s bij Slim Opgewekt groot is, is de diversiteit in duurzaam leven ook groot. Sommige collega’s zijn bijvoorbeeld sterk verbonden aan duurzaamheid i.c.m. diervriendelijkheid. Ook deze gesprekken zorgen voor een bewustwording, waardoor ik bewustere keuzes kan maken in de aanschaf van bijvoorbeeld mijn kleding. Een ‘bontkraag’ is mooi, maar heb ik het ook nodig als ik weet dat een levend wezen hiervoor heeft moeten lijden? En als je denkt dat je nepbont hebt, omdat je een goedkopere jas hebt: think again. Ook komt het voor dat ik met een ‘wildvreemde’ een gesprek heb in de rij van een supermarkt over duurzaamheid. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen duurzamer kan leven, zodra de bewustwording in slaat.

Spread the word

Naast de taken in mijn functie ben ik ook betrokken bij onze afdeling die verantwoordelijk is voor ‘Bewustmaking’. Graag kom ik op scholen om bijvoorbeeld een ‘Workshop Duurzaamheid’ te geven of om ons Wattson’s Lab te presenteren of als razende reporter met ‘Buzz’ op stap te gaan bij zorginstellingen. Ook is het mooi om te zien hoe ‘onze klanten’ zelf al omgaan met duurzaamheid, daar met passie over praten en hun eigen invulling geven aan een duurzamer leven. Sindskort zijn we bij Slim Opgewekt ook begonnen met een eigen invulling product ten behoeve van duurzaamheid. Onze eigen variant van een plastic recycle-machine. Hiermee kan je plastic omsmelten en er iets nieuws van maken. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar iets doet. Stel je open voor de ‘bewustmaking’ en er gaat een wereld voor je open. En vergeet niet: duurzaamheid stopt niet bij de eerste vier letters!

Meer nieuws

Bespaar op kosten en CO2

door Marit Unck

Partner in duurzaamheid, Triodos, plaatste een mooi artikel met tips om duurzaam te bezuinigen in de zorg. Duurzaamheid leidt tot...

Dag van de Duurzaamheid vieren bij Abrona

door Slim Opgewekt

Cliënten en medewerkers van Abrona vieren vandaag de Dag van de Duurzaamheid bij ‘t Lichtpunt en Brediushof in samenwerking met...

De nieuwe salderingsregeling

door Rob Wieggers

De wijziging van de salderingsregeling is veelvuldig onderwerp in de gesprekken die onze initiatiefnemers voeren met bestuurders van scholen, sportverenigingen...

Duurzaam genieten van muziek in de natuur

door Chin-Lien Chao

Al een aantal jaren ga ik met veel plezier naar diverse festivals. Waarvan één in het bijzonder, niet alleen omdat...

Duurzaamheid steeds hoger op de zorgagenda

door Slim Opgewekt

Dit blog is eerder gepubliceerd op SKIPR: klik hier Integraal beleid wel noodzaak om succes te boeken Wie het nieuws...

Eerste zonnepanelen op het dak voor zorginstelling Abrona

door Laura Witlox

Huis ter Heide – Zorgorganisatie Abrona plaatste vandaag de eerste van de 462 zonnepanelen op het dak van het grootste gebouw in...

Het uitvoeren van projecten bij Slim Opgewekt

door Mark-Jan Donkelaar

‘Oprechtheid en eerlijkheid als basis’ Projectuitvoering is bij ons niet alleen realisatie, maar ook het bij elkaar brengen van partijen....

Hoe interieurverzorging duurzaam kan

door Annetta Wattimena

Sinds ik als interieurverzorgster bij Slim Opgewekt (verduurzaming van maatschappelijk vastgoed in de breedste zin red.) werk, ben ik ook...

Invloed van licht

door Maarten Weber

Bij Slim Opgewekt verduurzamen we scholen o.a. door het toepassen van ledverlichting. Hierin hebben we de optie om in klaslokalen...

Korenmaat start duurzame speurtocht op Lentefeest

door Laura Witlox

Stadsboerderij De Korenmaat in Arnhem organiseerde woensdag 18 april een duurzame speurtocht tijdens hun lentefeest. Onze Detective D was speciaal...

Laatste ronde subsidie op zonnepanelen in huidige vorm

door Slim Opgewekt

Vraag vóór oktober 2019 uw SDE+ subsidie aan! Het politiek-maatschappelijke landschap is doorlopend in beweging. Slim Opgewekt volgt de ontwikkelingen...

Meubels van plastic soep

door Chin-Lien Chao

Soms kom je op wel een heel bijzondere manier mooie duurzame initiatieven tegen: sinds 2015 huurt Slim Opgewekt haar pand...

Benieuwd naar onze duurzame oplossingen?